BADANG's FotoPage

By: badang perkasa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 31-May-2009 06:10 Email | Share | Bookmark
Kari Kepala Ikan

Kepala Ikan Tenggiri dan Isi Ikan
Tomato dan Cili Hijau/ Cili Merah
Kacang Bendir


Dah lama tak makan Kari Kepala Ikan... Tadi pegi pasar belilah kepala ikan tenggiri... untuk di buat Kari Kepala Ikan... Pergh...! Tak payah la nak ke Kedai atau Restoran nasi Kandar tu... Kacang Bendir dicelur didalam air panas dan dihidangkan berasingan, kalau suka boleh juga dicecah dengan sambal belacan.

Kari Kepala Ikan ini biasanya dimasak dengan cara masing2. Ada yang suka Kari Kepala Ikan ini dimasak Ala Nyonya Style, ada juga cara Mamak yang kuahnya pekat dan ada juga yang memasak dengan cara masakan Melayu. Saya pernah diberitahu oleh seorang rakan melalui email, orang2 barat tidak makan kepala ikan, begitu juga dengan orang Yahudi. Saya tidak tahu apa sebabnya.

Pilihan kepala ikan juga mengikut selera pemakannya. Antara kepala Ikan yang menjadi 'favourite' untuk dibuat kari ialah Kepala Ikan Tenggiri, Kepala Ikan Merah, Kepala Ikan Nyoknyok, Kepala Ikan Tongkol (Ikan Kayu),Kepala Ikan Kurau, Kepala Ikan Jenahak dll.

Sesiapa yang inginkan resepi Kari Kepala Ikan bolehlah ke : http://resepi.mesra.net/Detailed/1974.shtmlView complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net