BADANG's FotoPage

By: badang perkasa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 11-May-2009 15:23 Email | Share | Bookmark
Lipis Station

Selalu disebut orang 'Kluang Station' yang sangat popular dengan roti bakarnya, sehingga ia di duplicate menjadi sebuah restoran di Damansara. Walaubagaimanapun Sabtu lepas saya berpeluang ke Kuala Lipis bersama seorang rakan dan kami melawat Stesen Keretapi Kuala Lipis atau Lipis Station. Sesampainya kami disana kelihatan dua keretapi sedang berhenti mengambil dan menurunkan penumpang sebelum menuju ke destinasi masing2.

Ketika melalui dihadapan pejabat 'Station Master' saya terlihat satu objek merah didalam pejabatnya yang cukup menarik perhatian saya. Oleh kerana saya ni segan hendak memulakan perbualan dengan 'Station Master' tersebut, maka rakan saya memulakan bual bicara.

Kami meminta kebenaran untuk mengambil gambar objek merah tersebut. Objek merah yang kelihatan seperti peti pos itu adalah merupakan sistem kawalan trafik untuk tren yang lalu sepanjang landasan dari Gemas ke Tumpat. Saya kira ianya satu sistem yang telah diguna pakai sejak puluhan tahun yang lalu kerana objek tersebut digunakan secara manual.


Papantanda Destinasi yang msih digunakan


Jadual Perjalanan Tren


BERLIAN di Stesen Lipis


Station Master


Apa agaknya yang di intai tu dik?


Seronok.. Keretapi dah nak bergerak


Station Master Office


Objek Merah yang dimaksudkan

Sedikit penerangan tentang objek merah tersebut...

Tyer's Key-Token instrument
As time progressed, Tyer & Co somehow discovered that their massive and clumsy tablet instruments didn't need to be so, and along came the neat and tidy key-token instrument.

A key-tokens could be withdrawn when the signalman held in his bell plunger at the other end of the section (the knob on the right) provided a token wasn't already out, of course!

The electrical section indicator was not provided on all instruments - some had a manual indicator.

Most instruments were painted red

Source : http://www.signalbox.org/block/tyer.htm


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net