BADANG's FotoPage

By: badang perkasa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 13-Jan-2009 05:27 Email | Share | | Bookmark
Aku Yang Dalam Kesakitan...



(Gambar Ihsan Sham Stayer-KLfm)

Ini lah aku ketika dalam kesakitan. Tak sangka pulak pentup tirai tahun 2008 ni aku habiskan masa di katil hospital. Dari 16 Disember 2008 sehingga 27 Disember 2008, 2 minggu di hospital rasanya seperti di penjara walau orang lain bebas bergerak kesana kemari, aku hanya diatas katil. Tiada selera makan dan tidak bermaya. terbaring dan mengharapkan bantuan untuk bergerak. Selepas keluar wad, 2 minggu pulak terlantar dirumah. Sebulan tidak melihat dunia luar..

21 Januari 2009, sekali lagi aku dimasukkan ke hospital. Kali ini aku mengalami beberapa komplikasi. Segala sendi2 ditubuhku terasa sakit. Aku menjangka serangan gout, malangnya jangkaan aku meleset apabila doktor menyatakan simtom yang aku alami ini lebih kepada CHIKUNGUNYA. Aku dibenarkan keluar dari hospital pada 5 Februari 2009 setelah 16 hari disana. Walaubagaimanapun aku belum sihat sepenuhnya kerana masih mengalami lemah2 otot di bahagian sendi.

Terimakasih kepada kawan2 yang telah mendoakan kesejehateraan aku ketika terlantar di Hospital. Terimaksih juga kepada yang sudi meluangkan masa datang menjenguk di Hospital, yang menghulurkan buah tangan dan sumbangan. Semoga Allah memberi rahmat dan berkat.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Chikungunya


Sunday, 7-Dec-2008 05:14 Email | Share | | Bookmark
Bunga-Bunga Putih

Wrightia antidysentrica
Catharanthus roseus
Mexican Sword plant (Echinodorus palaefolius)
View all 4 photos...



Dah lama tak hantar gambar bunga. Hari ni post gambar2 bunga dan detailnya sekali :-

Wrightia antidysentrica
Wrightia is a genus of 23 species of flowering plants in the Apocynaceae (dogbane) family, native to tropical Africa, Asia and Australia. The species are all small trees or shrubs.

Wrightia antidysenterica is sometimes treated in a separate genus Holarrhena, as Holarrhena pubescens. It's been long known in Indian Ayurvedic tradition, and is called " kuţaja " in Sanskrit.

Catharanthus roseus
Catharanthus roseus (Madagascar Periwinkle) is a species of Catharanthus native and endemic to Madagascar. Synonyms include Vinca rosea (the basionym), Ammocallis rosea, and Lochnera rosea; other English names occasionally used include Cape Periwinkle, Rose Periwinkle, Rosy Periwinkle, and "Old-maid".

In the wild, it is an endangered plant; the main cause of decline is habitat destruction by slash and burn agriculture.[3] It is also however widely cultivated and is naturalised in subtropical and tropical areas of the world.[4]

It is an evergreen subshrub or herbaceous plant growing to 1 m tall. The leaves are oval to oblong, 2.5–9 cm long and 1–3.5 cm broad, glossy green, hairless, with a pale midrib and a short petiole 1–1.8 cm long; they are arranged in opposite pairs. The flowers are white to dark pink with a darker red centre, with a basal tube 2.5-3 cm long and a corolla 2–5 cm diameter with five petal-like lobes. The fruit is a pair of follicles 2–4 cm long and 3 mm broad


Tropical Bleeding Heart Vine (Clerodendrum thomsoniae)
Bleeding Heart vine is botanically called as Clerodendrum thomsoniae. Bleeding Heart vine belongs to the family Verbenaceae. Bleeding Heart vine also has synonyms as The glory bower which is an attractive bushy, tropical looking twining vine.

There are over 400 species of Bleeding Hearts, including climbers, shrubs, herbaceous plants and trees. Bleeding Heart Vine flowers are mostly from warm climates and are summer flowers. Most, of the Bleeding Heart Vine, plants have very showy flowers. Bleeding Heart Vine blooms profusely with rich crimson corollas peeking from white, balloon-like calyxes. The flowers are seen as clusters of red and white.

Bleeding Heart vine should not be confused with Bleeding Heart, in Decentra genus. Bleeding Heart vine is a complete different plant. Bleeding Heart vines are one among the tropical flowers.



Saturday, 29-Nov-2008 09:06 Email | Share | | Bookmark
Rama-rama






Dah lama tak shoot sabjek2 nature ni... ni gambar dari koleksi rama2 yang saya shoot di Taman Rama2 Kuala Lumpur.. Masa tu baru2 belajar guna DSLR, sebelum tu guna Prosumer Camera jer..

Post kat FP pun raw saja tak edit lansung. Ni gambar yang sama saya pernah post di FP dulu, rasanya nampak elok sikit bila sudah di sunting (edit.. la tu...) he he he..


Wednesday, 26-Nov-2008 00:01 Email | Share | | Bookmark
Selamat Jalan..



Selamat Jalan diucapkan kepada ibu mertua saya yang telah berlepas ke tanah suci Mekah malam tadi dengan penerbangan KT77.

Semoga selamat didalam perjalanan dan sihat sejahtera sepanjang berada di tanah suci dan mendapat Haji yang Mabrur. Inshallah. Amin!



Friday, 7-Nov-2008 10:40 Email | Share | | Bookmark



Terkenang kata2 dalam Bahasa Inggeris yang saya Melayukan..
Meaningful juga ye..

Andainya kau menyayangi sesuatu,
Lepaskanlah ia pergi...

Andainya ia kembali,
Ia memang kepunyaan mu...

Seandai sebaliknya....
Ia bukan milik mu sejak dulu lagi....


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net