BADANG's FotoPage

By: badang perkasa

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  10  11  12  13  14  15  16  17  [18]  19  20  21  22  23  24  >  >>]    [Archive]
Saturday, 2-Sep-2006 17:12 Email | Share | | Bookmark
Paintball Game

Paintball
Paintball
Paintball
View all 12 photos...





Catatan:
31hb Ogos 2006 yang lepas sempat merakamkan beberapa aksi rakan2 yang mengambil bahagian dalam sukan Paintball yang di adakan di Jalan Selatan (berhampiran Pasar Rakyat) Kuala Lumpur. Seronok melihat aksi2 peserta dari 26 pasukan yang mengambil bahagian.Walaupun sukan ini masih baru di negara kita, sambutannya sangat menggalakkan pada ketika ini.

Paintball History
The history of the paintball gun begins in the early 1970s, when it was used as a tool for marking trees and livestock. In 1981, twelve friends played the first recreational paintball game using these industrial paintball guns on a field measuring over 100 acres.

One of the first names given to the sport that we now call paintball was “The National Survival Game.” This name reflects the nature of paintball as it was first played – a small group of friends getting together in the woods to play total elimination games. Sometimes the friends broke into teams to play each other, but most games were “every man for himself.”

Sources : http://paintball.about.com/od/gametypes/a/gamehistory.htm


Wednesday, 30-Aug-2006 01:42 Email | Share | | Bookmark
ROTI BENGGALI

Roti Benggali
Roti Benggali
Roti Benggali
View all 4 photos...





ISMAILA BAKERY
(Estd 1928)
No 114, Jalan Transfer
Penang

Kalau anda dari Pulau Pinang, pasti anda tahu dimana Jalan Transfer dan apa yang istimewa disana selain dari Nasi Kandar. Pastinya Kilang roti Ismailia yang terletak berhadapan dengan sebuah Madrasah lama.

Ismaila Bakery is a very famous roti joint in Penang. They supply to most of the roti hawkers in Penang. These are people on bicycles with cabinets attached to the back. The mamak roti sight is one that you rarely see in KL anymore. Anyway, at No 114, Jalan Transfer, Ismailia Bakery was established in 1928. They've been there all this while starting from a humble wooden building which was renovated into the brick buliding it now sports in the mid sixties.

Roti Bengali is an old style roti about three inches wide and six inches long with a dome at the exposed top. I don't know why it's called Roti Bengali as the proprietor is neither a Bengali or from Punjab but whatever it is, this roti can rival any french bread anytime. It has a leathery but soft outer crust but once the bread is sliced, you can smell the engaging aroma of freshly baked flour. It's white bread is soft, moist and fresh. Really delicious! I guess that all those years of experience really shows.

You want to see the kitchen? C'mon.. let's go in and find out what makes this bread Ismalia. The flour is mixed in a huge mixer but the to preserve the quality, the buns are kneaded by handlah. The best thing is that all their roti's are baked in deep old fashioned ovens. And you know what?…. They are still using chopped firewood as fuel to bake the hundreds of roti on metallic trays. Wallau! That explains a lot about Ismailia's delicious bread.

One roti is charged at 80 cents. Normally you don't buy one. It comes in sets of two. For two person's normally four roti is just about enough. You can't eat the bread at Ismailia as they are not a cafe so they will 'tah pao' (wrap) it up nicely for you to scurry home. The thing is they've got two sets of wrappers. If you are not local or new to Ismalia, they will wrap your bread in plastic bags. This absolutely spoils the bread as the moisture condenses on the plastic and ruins the crust. Instead, ask them to wrap your roti in paper wrappers which are more tolerant of the moisture. If you like roti manis, their's share equal praise with all the rest of the roti's.

Eating your Roti Bengali. Sometimes in your busy life, you just need to wind down. Have ready some slices of roast chicken and roast beef , salads, butter, cream cheese, sliced sweet Holland onions, mayonnaise and not forgetting a cup of ice cold coffee. Make a roast chicken sandwich, have a munch and a sip of coffee while watching the sunset from Batu Ferringhi. I think Ismalia has earned Malaysia a grand title. We now have the capability of baking Bread with World Class Standards.

Sources : http://www.friedchillies.com/review.php?id=89





Friday, 25-Aug-2006 05:44 Email | Share | | Bookmark
Sempena Sambutan Hari Kemerdekaan ke 49

Bunga Raya (Hibiscus rosa-sinensis)
Bunga Raya (Hibiscus rosa-sinensis)



BUNGA RAYA
Hibiscus
Magnoliopsida

Bunga Raya merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm.

Hibiscus rosa-sinensis adalah bunga kebangsaan Malaysia, dikenali sebagai Bunga Raya. Selepas mencapai kemerdekaan, Kementerian Pertanian telah diarah mencadangkan bunga yang sesuai untuk dipilih sebagai bunga kebangsaan. Pada akhir pada tahun 1958 Kementerian Pertanian telah mencadangkan tujuh jenis bunga untuk dipilih sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Bunga yang dicadangkan adalah Bunga Kenanga, Bunga Raya, Bunga Melur, Bunga Teratai, Bunga Mawar, Bunga Cempaka dan Bunga Tanjung. Selepas perbincangan, pada 28 Julai 1960, Bunga Raya telah diisytiharkan sebagai Bunga Kebangsaan Persekutuan Tanah Melayu. Apabila Tanah Melayu bergabung dengan Singapura, Sabah dan Sarawak untuk menubuh Malaysia, Bunga Raya terus diguna sebagai bunga kebangsaan.

Hibiscus Cina (Hibiscus rosa-sinensis L.; Keluarga Malvaceae) adalah pokok renek asal di barat Asia, juga dikenali sebagai mawar China dan bunga Kasut. Ia ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau.

Pelbagai cultivars, varieties, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda.

Spesis Bunga Raya

Genus Hibiscus mengandungi lebih kurang 300 spesis termasuk tanaman ornamental, sayuran, tanaman ubatan dan pokok hutan:

Hibiscus rosa-sinensis
Bunga Raya , Shoe Flower.
Mengandungi lebih kurang 75 hybrid yang boleh ditanam di tropika antaranya termasuk Bunga Kebangsaan Malaysia seperti : Siti Hasmah, Clan McEilvary, Scarlet Giant, Norman Lee, Natal, Duplex, Red Parasol, Madonna, John F. Kennedy, Pink Wings dan lain-lain.

Hibiscus mutabilis
Rose of Sharon, Cotton rose Hibiscus, Changeable Rose Mallow
Ketinggian mencapai 2-3 m. Daunnya berbulu, bunga besar berlapis, berwarna putih di waktu pagi, bertukar merah jambu di tengahari dan akhirnya merah menjelang petang.

Hibiscus esculentus
Okra atau bendi yang dibuat sebagai sayuran.

Hibiscus abelmoschus (H. manihot)
Musk Mallow, Musk Seed, Kapas Hutan
Kapas hutan boleh mencapai ketinggian 1 ke 1.5m., bunga warna kuning.

Hibiscus tiliaceus
Timur Hibiscus, Beach atau Sea Hibiscus, Tree Hibiscus.
Pokok yang boleh mencapai tinggi 7 – 10m. kebanyakan hidup di bahagian pantai dengan bunga warna kuning sebelum bertukar ke merah oren sebelum gugur.

Hibiscus schizopetalus
Coral Hibiscus, Japanese Lanterns
Bunga merah, tergantung dari axil daun dengan tepi petal berenda.

Hibiscus syriacus
Syrian Ketrina.
Bunganya berwarna lilac atau kebiruan, kadangkala dalam ‘single form’, kadang ‘double form’. Ditanam sebagai pokok pagaran di Selatan Eropah , tidak sesuai di iklim Malaysia.

Malvaviscus conzatii
Turk’s Cap
Bunganya istemewa kerana ia tidak kembang sebalik sentiasa kuncup dan terbika sedikit dalam warna merah atau pink.

Hibiscus moschentos
Rose Mallow
Bunganya besar 13 – 20 cm lebar, dalam warna-warna pink, merah atau putih.

Hibiscus macrophyllus
Tutor
Boleh di jumpai di hutan sekunder Malaysia, kayunya dibuat mainan kanak-kanak. Fibre dari batang diguna untuk membuat tali.

Hibiscus sabdariffa
Roselle, Red sorrel, Asam Susur
Pokok ini di percayai berasal dari Afrika. Keistimewaan pokok ini kerana kaliksnya yang di proses untuk pembuatan kordial minuman dan perasa dalam bahan makanan.

Hibiscus acetosella
Red – leaf Hibiscus.
Berasal dari Afrika tetapi telah banyak ditanam di Malaysia. Daun dan batangnya berwarna merah magenta.

Hibiscus rockii
Rock’s Hibiscus
Dijumpai di pulau Kauai, Hawaii. Bunganya kuning dengan merah di tengah-tengah dan hanya berkembang di petang hari.

Hibiscus kokio Pukoonis
Juga berasal dari Hawaii dengan bunga warna merah pekat. Ia sukar di temui dan di wartakan sebagai tumbuhan terkawal.

Hibiscus brackenridge
Spesis asal dari Hawaii berwarna kuning terang

Hibiscus youngianus
Spesis asal dari Hawaii dengan bunga berwarna lavender.

Hibiscus arnottianus
Wilder’s White
Spesis asal dari Hawaii yang sangat popular kerana darinya banyak variti yang terhasil dari pembiakbakaan. Bunganya putih dengan petal tunggal dan berbau harum.

Sources :
1) http://agrolink.moa.my/doa/bdc/kaltivaraya.html
2) http://ms.wikipedia.org/wiki/Bunga_raya




Tuesday, 15-Aug-2006 09:09 Email | Share | | Bookmark

AKAR SERUNTUN (Tinospora crispa )
AKAR SERUNTUN (Tinospora crispa )
AKAR SERUNTUN/ AKAR BAKAWALI
Tinospora crispa



Pokok Bakawali atau juga dikenali sebagai Akar Seruntun, Brotowali, Batang Wali mempunyai nama botani Tinospora crispa (Miers). Pokok ini merupakan pokok menjalar dan terdapat pada pagar-pagar lama dan runtuhan rumah tinggal. Ia mempunyai rasa yang pahit, dan dipercayai dapat memahitkan darah dan boleh mengurangkan gigitan nyamuk.


Quote:
Cakcibao-> Thanks for your guide Bro... Memang ambik gambar ni masa tengahari..
hellikonia-> Yes.. Nama Botaninya pun lain juga..
MamaFaMi-> Boleh MamaFami, tapi sebagai ubatan herba tradisional
rossya-> YW dear..
e c a h -> Memang pahit ECAH..
MUPA MAN -> Bergantung pada keguaannya
aisyacan -> lain.. dan berbeza..
cuyus -> Ha... Jangan salah makan nanti sudah
Meorjay -> Memang betul tu. Selain dari kencing manis boleh dibuat ubat darah tinggi
FarEast PhotoWorld -> menurut orang tua2 kita kena makan lah akar ni. Barulah darah jadi pahit dan nyamuk tak gigit
ujang-> 28~70mm EOS10D
yangmazni -> Over exposed tu
Phalinn Ooi-> Its just like learning NSAID drugs, pelik tapi benar.. boleh hilang kan penyakit


Tuesday, 8-Aug-2006 18:11 Email | Share | | Bookmark
ZAHIRAH AFIQAH (IQA)

IQA
IQA
 


IQA

Anak saya yang ke 3. Sempena ulangtahun kelahiran yang pertama yang bakal tiba pada 18hb Ogos 2006..

"Wahai anak kesayanganku, dirikanlah sembahyang, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara yang dikehendaki diambil berat melakukannya." Surah Luqman : 17




[<<  <  10  11  12  13  14  15  16  17  [18]  19  20  21  22  23  24  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net